Vrijwilligers zijn er nooit genoeg

Vrijwilligers zijn er nooit genoeg

Het is misschien niet altijd druk in onze winkel, maar er is wel altijd wat te doen. Het belangrijkste werk is natuurlijk het helpen en informeren van onze klanten, maar daarnaast moet ook de winkel zelf verzorgd worden, moeten de artikelen worden aangevuld en netjes worden neergezet en worden er bijvoorbeeld versierselen gemaakt waarmee cadeautjes aardig kunnen worden ingepakt. Gelukkig zijn er ook momenten waarop medewerkers zichzelf weer wat beter kunnen informeren en zelfs taken kunnen verrichten die niet direct in de winkel moeten worden uitgevoerd. Voor al dat werk zijn mensen nodig, die hun tijd en inzet beschikbaar stellen en die op deze manier meewerken aan het verbeteren van de kans op een menswaardig bestaan voor producenten in ontwikkelingsgebieden.

Ons bedrijf (winkel, bestuur, organisatie) wordt volledig gerund door een collectief van ongeveer 30 vrijwilligers. Die hebben we ook hard nodig. In de winkel wordt namelijk gewerkt in tweetallen per dagdeel (ochtend of middag) en niet iedere vrijwilliger heeft een winkeltaak en niet iedere vrijwilliger kan door andere privé verplichtingen zo maar op elke dag van elke week worden ingezet. Daarnaast komt het natuurlijk ook voor dat medewerkers om tal van redenen wel eens zullen moeten besluiten om geheel of voor een periode te stoppen met hun inzet. 

Een belangrijke slogan voor de zoektocht van het bestuur is en blijft dan ook:

Als belangstellenden reageren op de oproep (en dat kan natuurlijk ook door te bellen met 035-6219810), dan worden zij uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Wordt daarin duidelijk, dat de belangstelling serieus is en dat wij de nieuwe denk- en werkkracht goed in de winkel kunnen gebruiken, dan komt de volgende stap. De nieuwe kracht wordt een aantal dagdelen door ervaren medewerkers ingewerkt en vertrouwd gemaakt met de voor de Wereldwinkel geldende regels en gewoonten en de dagelijkse gang van zaken. Als na deze periode de balans wordt opgemaakt, kan de mogelijke nieuwe kracht aangeven of dit werk of de speciale extra taak of functie hem of haar voldoende aanspreekt om door te gaan en op welke dag(en) of dagdelen men beschikbaar kan zijn om te worden ingezet. Het is dan als het kan er voldoende medewerkers beschikbaar zijn de bedoeling, dat er op zo´n dag of dagdeel met een andere collega wordt samengewerkt.

Het is en blijft natuurlijk wel vrijwilligerswerk. De beloning zit in het plezier om het werk voor dit goede doel uit te voeren (en ook een klein beetje in de medewerkerskorting die op de eigen aankopen wordt gegeven).

Reacties zijn gesloten.

© 2021 - Wereldwinkel Hilversum, alle rechten voorbehouden

error: Content is protected !!