TONY’S CHOCOLONELY – SLAAFVRIJE CHOCOLA??

TONY’S CHOCOLONELY – SLAAFVRIJE CHOCOLA??

Het bericht dat Tony’s recent door de samenstellers van de lijst “Slave Free Chocolate” van die lijst is verwijderd, heeft toch wat minder impact dan men op het eerste gezicht misschien wel denkt.

Tony’s laat zijn cacaobonen inderdaad verwerken bij Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent van de wereld en die erkent dat de eigen chocolade niet 100% vrij is van slaven- of kinderarbeid.

Vanaf 2015 zijn alle grondstoffen, die voor Tony’s gebruikt worden echter wel volledig traceerbaar. Callebaut heeft namelijk een gescheiden productielijn opgezet voor Tony’s. De bonen van Tony’s worden volledig gescheiden van de eigen bonen van Callebaut en dat geldt nu ook zelfs voor de cacaoboter, waarvan precies kan worden nagegaan waar alle ingrediënten vandaan komen en geregeld is dat er goed toezicht is op herkomst, wijze van verbouwen en verwerken.
“Slave Free Chocolate” erkent wel, dat Tony’s chocola 100% traceerbaar is maar men vindt het schrappen van de lijst terecht vanuit het principiële standpunt, dat de samenwerking met Callebaut bijdraagt aan het in stand houden van een keten waarin slaven- of kinderarbeid mogelijk een rol speelt. Ondertussen blijft Tony’s natuurlijk (en terecht) vasthouden aan de eigen standaard. Men stelt zelfs, dat door de samenwerking met zo’n grote mondiale cacao- en chocolade-industrie ook de eerste aanzet is geleverd voor het veranderen van de mores bij Callebaut en die industriebrede verandering zou in 2025 bereikt moeten kunnen worden.

Reacties zijn gesloten.

© 2021 - Wereldwinkel Hilversum, alle rechten voorbehouden

error: Content is protected !!