Noten in de Wereldwinkel

Noten in de Wereldwinkel

Dat noten een belangrijk voedingsmiddel zijn weten we ondertussen wel. Ze bevatten voor onze lichamelijke gezondheid onmisbare voedingsstoffen en essentiële vetten. Vervelend is natuurlijk wel, dat er heel wat moet gebeuren voor die gezonde noten netjes bij ons in huis terecht komen. Daar komt nog eens bij dat tijdens die lange weg de principes van fairtrade wel buitengewoon weinig aandacht krijgen. Wij werden daar onlangs weer eens op gewezen door het bedrijf ALL DAY NUTS uit Veenendaal en dat werd voor ons aanleiding om opnieuw na te denken over onze rol in de verkoop van Fairtrade gecertificeerde levensmiddelen.
Wij zijn geen supermarkt en we willen dat ook niet zijn. Daar kan tegenwoordig immers ieder die dat wil wel fairtrade levensmiddelen kopen. Dat neemt echter niet weg, dat wij wel af en toe eens een uitroepteken kunnen plaatsen. Na de kennismaking met ALL DAY NUTS hebben we besloten dat nu weer eens te doen.
Wij zijn ons bijvoorbeeld nauwelijks bewust van de reis die een cashewnoot aflegt voordat hij in de winkels ligt. Wat de meeste mensen niet weten is dat 90% van de Afrikaanse cashewnoten onnodig naar Azië wordt verscheept om daar goedkoop verwerkt te worden. ALL DAY NUTS slaat die onnodige en dure omweg van 12.000 km over en verwerkt de noten gewoon in het land van herkomst, zodat daar de broodnodige werkgelegenheid ontstaat. Door deze mooie samenwerking wordt de waarde in het land van herkomst toegevoegd, en bouwt de lokale bevolking zelf aan een hoopvolle toekomst!
Bij dat project zijn 3600 boeren betrokken bij de teelt van de noten. Vervolgens worden deze cashews gekraakt en gepeld in de fabriek van de lokale partner Nuts2. Bij de fabriek in Burkina Faso zijn er meer dan 2500 voornamelijk vrouwen werkzaam. Door de fairtrade premies die de boeren ontvangen kunnen zij investeren in hun farm en in de toekomst van hun gezin. Door het betalen van een leefbaar loon kunnen de werknemers in de fabriek hun gezin te eten geven en kunnen de kinderen naar school. Terwijl de moeders aan het werk zijn, worden de allerkleinsten in een kinderdagverblijf opgevangen. En mocht een werknemer het nodig hebben, kan die naar de medische post in de fabriek. Bij ALL DAY NUTS wordt de impact graag zo concreet mogelijk gemaakt.
De grootste zorg van de boeren en de fabrieksmedewerkers is dat er geen fairtrade afzetmarkt is waardoor er geen fairtrade premies uitbetaald kunnen worden. Door ALL DAY NUTS-noten te kopen, draag je dus direct bij aan de impact op 6000 gezinnen.

Het doel is om 1.2 miljoen kg fairtrade cashews te verkopen zodat de oogsten niet tegen dumpprijzen opgekocht worden en de lokale bevolking baat heeft bij de opbrengsten. Dat idee alleen al was voor ons voldoende om na te gaan of we deze noten niet ook juist in onze winkel moeten gaan verkopen.

Reacties zijn gesloten.

© 2021 - Wereldwinkel Hilversum, alle rechten voorbehouden

error: Content is protected !!