Deze koffie uit het dorp Aranga in Tanzania wordt met veel liefde en hard werk biologisch verbouwd (lokaal gecertificeerd) door 30 kleinschalige boerenfamilies. De rode koffiebessen worden met de hand geplukt, ontpulpt (gepeld) en gewassen op dezelfde dag. Vervolgens worden de bonen dubbel nat gefermenteerd (2x 18 uur) en gedroogd. Tanza Coffee boeren verdienen per kilo koffiebonen meer dan twee keer zoveel als boeren die hun koffiebonen op de veiling verkopen, hierdoor kunnen zij een beter leven opbouwen voor zichzelf en voor hun families.
Tanza Coffee wil kleinschalige koffieboeren, met name vrouwen, helpen om zoveel mogelijk koffieliefhebbers kennis te laten maken met hun bijzondere koffie en het leven en werk als koffieboer. Vrouwen doen de meeste koffie gerelateerde activiteiten en profiteren toch meestal niet in gelijke mate van de koffie-inkomsten. In deze regio waar Aranga-koffie wordt verbouwd, zijn van oudsher mannen eigenaar van de koffiebomen en dat geldt ook voor de inkomsten. Bij Tanza Coffee- Aranga boeren wordt gewerkt aan een meer gelijkwaardige rol voor mannen en vrouwen.
De koffie is van uitzonderlijk hoge kwaliteit, die kwaliteit gegarandeerd wordt tijdens alle stadia van het koffieproductieproces, van het zaadje tot aan je kopje koffie. Slechts 5% van de totale wereldwijde koffie-export kan zich specialty koffie noemen volgens de kwaliteitsnormen die ontwikkeld zijn door de Specialty Coffee Association (SCA). Tanza Coffee – Aranga, scoort uitmuntend (85 op een schaal van de 100 punten). De smaak van Aranga Tanza Coffee kenmerkt zich door een ronde body met bloemige aroma’s en tonen van vanille met de donkere zoetheid van bosvruchten.
In Nederland worden de koffiebonen wekelijks vers gebrand en binnen 2-3 weken na het branden verzonden om in de winkel terecht te komen. De koffiebonen zijn verpakt in een prachtige Afrikaanse print “nsubura” die symboliseert dat ieder van ons een positieve verandering kan bewerkstelligen, hoe klein de verandering ook is. De verpakking is volledig composteerbaar. De koffie kan ook in filtermaling geleverd worden.
Tanza Coffee – Aranga, heeft twee soorten gebrande koffie, “Light-medium” en “Medium dark” in zakken van 250 gram en 1 kilo. Beide zijn gebrand om u de kenmerkende smaken en aroma’s van deze koffie te laten proeven. Hoe lichter de koffie is gebrand hoe meer je de specifieke smaken proeft van de koffie. Een volledige dark roast wordt niet aangeboden, omdat dan de unieke en onderscheidende smaken en aroma’s van deze bijzondere koffie verloren gaan.