Campagneteam Fairtrade Hilversum sloot Fairtrade Week op een bijzondere manier af

Campagneteam Fairtrade Hilversum sloot Fairtrade Week op een bijzondere manier af

In Hilversum wordt momenteel hard gewerkt aan de verlenging van de titel Fairtrade Gemeente. Dat lijkt op het eerste gezicht gewoon een lokale activiteit. We willen immers graag dat onze gemeente die titel nog vele jaren terecht mag dragen, maar al heeft dat werk dan een plaatselijk karakter, er worden ook wel degelijk grenzen overschreden. Het campagneteam maakte daarom van de gelegenheid gebruik om op zondag 5 november tijdens de afsluiting van de najaarseditie van de Fairtrade Week eens extra te benadrukken dat lokaal en nationaal en zelfs internationaal veel nauwer met elkaar samenhangen dan vaak wordt aangenomen.

Het thema van de Fairtrade Week was dit jaar Het Klimaat en als er één onderwerp is dat daar van alles mee te malen heeft is dat ons voedsel. Veel van ons dagelijkse voedsel komt van ver buiten de gemeente- en zelfs van buiten de landsgrenzen en de producenten ervan zijn regelmatig nog slachtoffer van oneerlijke handel. Boeren en werknemers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn voor ons eten en katoen erg belangrijk, maar merken dat nog te vaak niet in hun portemonnee.

Fairtrade werkt er hard aan om het leven van miljoenen boeren en werknemers beter te maken en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Mens en het milieu kunnen niet los van elkaar gezien worden. Boeren doen keihard hun best om ons te voorzien van voedsel en katoen. Maar, ze staan voor onwijze uitdagingen. De aarde wordt warmer, waardoor boeren te maken hebben met lagere opbrengsten en ziektes die zich snel verspreiden bij planten. Dit is oneerlijk en moet veranderen! Een eerlijke prijs voor boeren is belangrijk, zodat het hen de middelen geeft om op een milieuvriendelijke manier te verbouwen en zo te helpen bij het aanpakken van klimaatverandering.

Het campagneteam vond het organiseren van een wereldmaaltijd dan ook een goed plan om te laten zien, dat ons voedsel vaak van ver komt, en het internationale karakter werd nog eens benadrukt door voor die maaltijd in het Wijkcentrum St. Joseph nu eens niet de bekende gezichten uit de lokale bevolking uit te nodigen, maar de vluchtelingen die in verschillende locaties binnen onze gemeente woonachtig zijn. Het werd een mooie gebeurtenis.

Reacties zijn gesloten.

© 2021 - Wereldwinkel Hilversum, alle rechten voorbehouden

error: Content is protected !!